Pensionat Styrsö Skäret

Släktträffen den 9 september 2017 hölls på Pensionat Styrsö Skäret på Styrsö i Göteborgs södra skärgård

Föredraget om "De starka kvinnorna Spaak"

Vadstena kloster

Faster Annys solskenskaka

Ovan finner du en innskannad kopia av Anny Gustaviis recept på Solskenskaka. En riktig gammaldags sockerkaka. Tänk på att inte vispa äggen för hårt. Även om receptet anger att de ska vispas hårt ska man komma ihåg att de inte hade elvisp förr.

Styrsö

Parkvillan på Styrsö Bratten

Styrsö ligger i Göteborgs södra skärgård och har varit ett populärt sommarnöje för Göteborgs societet sedan mitten på 1800-talet. Hit kom Carl och Greta Gustavii redan på 1930-talet för att semestra. Även Eskil och Ingalisa Gustavii spenderade många sommrar på Styrsö på 1940- och 50-talen och 1963 köpte de Parkvillan på Styrsö Bratten. Parkvillan har sedan dess varit Eskils, Ingalisas och barnen Per och Lars och deras familjers sommarnöje under 60-, 70, och 80-talen. I början av 1990-talet flyttade Per och Ingegerd Gustavii ut till Styrsö och Parkvillan blev deras permanentboende. Idag är det syskonen Christer, Louise och Alexandra som har Parkvillan som sommarboende. Tredje generationen Gustavii-ättlingar i Parkvillan alltså.


Styrsö är en relativt stor ö, men det är lätt och mycket trevligt att promenera omkring mellan de fyra samhällena på ön. Centralt på ön ligger den gamla kyrkan från 1700-talet där Per, Lars och Ingegerd Gustavii alla tre är begravda.

Släktträffen på Styrsö

den 9 september 2017 

hölls på Pensionat Styrsö Skäret på Styrsö i Göteborgs södra skärgård

Familjen Gustaviis sommarhus Parkvillan på Styrsö Bratten

Vi var 24 Gustavii-ättlingar som samlades på Pensionat Styrsö Skäret på Styrsö i Göteborgs södra skärgårde den 9 september 2017. På Styrsö har delar av släkten Gustavii (Carl och Eskil Gustavii med familjer) haft sitt sommarnöje allt sedan 1940-talet och släktträffen inkluderade även ett besök och "kafferep" i familjen Gustaviis sommarhus Parkvillan på Styrsö Bratten. Det var också särskilt roligt att så många barn och undomar var med på denna släktträff. Det känns också som om vi nu har funnit en ra form för hur våra träfar ska vara då detta verkar ha varit en ovanligt lyckad släktträff. Alla var överens om att vi fick mycket tid till umgänge och samtal utan allt för många programpunkter som stressade. 


Redan dagen innan själva släktträffen hade några av deltagarna tagit in på Hotell Bellora inne i Göteborg och åt en trevlig middag tillsammans. De flesta av deltagarna tog båten från Saltholmen ut till Styrsö på lördag förmiddag och ungefär lagom till att sällskapet steg i land vid Styrsö Skäret tittade solen fram och sedan var det vackra vädret ett faktum resten av släktträffen. Vi startade traditionsenligt med att äta en gemensam lunch i pensionatets vackra gamla matsal. Stämninen var god redan från början. Efter lunchen satt vi upp i ett av konferensrummen där Hans Gustavii hälsade alla välkomna och berättade om Styrgruppens arbete under det senaste året. Fokus har varit mycket på att få fram material till den kommande släktboken. Hans pekade särskilt på att vi nu behöver bra foton på Erik, Ragnar och Martin, som ska passas in till respektive texter om bröderna. Sedan tog Christer Gustavii vid och höll ett föredrag om "De starka kvinnorna Spaak". Det blev ett föredrag om några av släktens starka och intressanta kvinnor. Tre personporträtt målades upp och vi hade många intressanta diskussioner om hur det kunde komma sig att dessa tre kvinnor kunde uträtta så mycket och göra så starka avtryck i vår släkthistoria.


Kvinnorna i föredraget var:

  • Augusta Olofsdotter Spak, född 1868 på gården Orremåla i Djursdala
  • Lovisa Persdotter, född 1834 på gården Nyserum i Frödinge
  • Ingrid Olofsdotter Spaak, född ca 1629 på gården Träthult i Kristdala


Under föredraget fick vi höra om det tuffa liv dessa tre kvinnor levde och vad det innebar att vara bondhustru med ensamt ansvar för en stor bondgård. Vi fick också höra om Häxprocessen mot Ingrid Olofsdotter Spaak. det blev många intressanta frågor och diskussioner uner föredraget och vi enades om att det är viktigt och väldigt intressant att också beskriva kvinnorna i vår släkthistoria. Manuset till föredraget finner du till vänster, där du kan ta del av de spännande historierna om de tre kvinnorna Spak.


Efter föredraget promenared sälskapet bort till familjen Gustaviis sommarhus Parkvillan på Styrsö Bratten. Där drack vi kaffe och åt faster Annys Solskenskaka (se recept till vänster). Det blev många fina och intressanta samtal i lugn och ro och vi enades om att just denna fikastund nog var det bästa på hela släktträffen. Det fanns naturligtvis mycket att berätta och minnas om Calle, Eskil, Pelle, Lasse och deras familjers sommarvistelser i Parkvillan förr i tiden.


Senare på kvällen samlades vi i pensionatets gamla salong för ytterlare trevlig samvaro, fler samtal och fördrink innan middagen. Middagen var en tre-rätters middag med tydligt västkust-team. Det blev en lång och trevlig middag i pensionatets gamla matsal medan solen sänkte sig över skärgården. Det är inte klokt vad många spännande och intressanta historier man får hör under dessa släktmiddagar.


På söndagen hann vi med en promenad på ön med besök på kyrkogården och Pelle, Ingegerd och Lasses gravar, innan det var dags för deltagarna att ta båten tillbaka till fastlandet.


En verkligt trevlig släktträff med många sköna stunder i trevliga släktingars sällskap!


Christer Gustavii

Lerum, 10 september 2017

Här är några fina foton från släktträffen på Styrsö: