Släktforskning av Christer Gustavii
Gustavii-ättlingar vid Vadstena klosterkyrka den 30 april 2016
Vadstena kloster är ett kloster för Den helige Frälsarens orden i Vadstena. Det medeltida klostret planerades och ritades av Heliga Birgitta och invigdes 1384. Det var ett dubbelkloster som innefattade både nunnor och munkar ur birgittinorden. Det spelade en viktig roll under medeltiden, då det var moderkloster för andra kloster av samma orden. Vadstena kloster stängdes 1595, men år 1935 återvände Birgittinorden dit och startade ett gästhem. Ett regelrätt kloster, "S:ta Birgittas abbedi Pax Mariae" återupprättades i Vadstena 1968. Det är beläget strax söder om det medeltida kloster-området. Det blev 1988 av ordenskongre-gationen i Rom erkänt som ett självständigt priorat.
Om du klickar på bilden ovan kan du ladda ned en PDF-version av presentationen som Christer använde för sitt släktföredrag i Vadstena.
Om du klickar på bilden ovan kan du ladda ned en PDF-version av forskningsrapporten "Släkten Gustavii och banden till den Heliga Birgittas syster".
Denna guidning tog oss runt på Vadstenas klosterområde med utgångspunkt från tiden kring den heliga Birgittas liv. Vi fick svar på många frågor, så som t.ex. "Varför lät hon bygga den magnifika Vadstena klosterkyrka?", och "varför låter hon bygga om Bjälboättens festpalats till nunnekloster?"
Guiden utgick från 1300- och 1400-talens Europa och berättade om hur Sverige och framförallt Vadstena ingick i det politiska spelet i Europa vid den tiden. Berättelsen kring den heliga Birgittas liv, hennes uppenbarelser och sitt engagemang i "Rom - det heliga landet" fascinerade mycket. Guiden berättade varför det var så viktigt för Birgitta att klosterkyran ska vara av "...slät gärning, ödmjuk och stark".
Vi guidades genom Vadstena klosterkyrka och Gräsgården som under Bjälboättens glansdagar användes som nöjesarena. Vi guidades också i ruinparken som bland annat visar klostrets ölbryggeri som producerade närmare 90 000 liter öl per år för klostrets bröder och nunnor. det är för övrigt där som gruppfotot är taget.Vi besökte också den gamla örtagården.
Vi var 29 Gustavii-ättlingar som den här gången samlades på Klosterhotellet i Vadstena. En verkligt vacker och intensivt historisk miljö. Vi var flera som konstaterade att "hela staden är ju ett museum", och så var det verkligen. Hela staden präglas naturligtvis av det historiska arvet efter Den Heliga Birgitta, vår anmoders syster. Vi Gustavii-ättlingar är nämligen släkt med Karin Birgersdotter, äldre syster till Birgitta "Den heliga Birgitta" Birgersdotter. Det var detta arv som släktföredraget handlade om den här gången. Mycket passande för en släktträff i Vadstena.
Vi startade träffen, som numera är tradition, med en gemensam lunch och därefter promenerade vi över till nunneklostret för att lyssna på släktföredrag. Släktföredraget denna gång handlade alltså om våra band till Den heliga Birgittas syster Karin Birgersdotter Finsta. Vi är släkt med henne genom Carl Sabelskölds hustru Ingeborg Rosenstråle. Christer visade i sitt föredrag hur släktskapet löper från Ingeborg Rosenstråle och genom 11 generationer av kända och prominenta personer i Sveriges historia. Ingeborgs förfäder tillhörde bl.a. ätterna Stålarm, Thott av Skedbo, Gyldenmåne, Sjöblad och Bielke. Flera av förfäderna i släkten Bielke är för övrigt begravda i Vadstena klosterkyrka. När så föredraget kom till systrarna Karn och Birgitta Birgersdotter blev det också mycket spännande då deras mor Ingeborg Bengtsdotter var av mycket fin börd. Hon tillhörde Bjälboätten, eller Folkungaätten som den också kallas. Christer beskrev hur Folkungaätten förgrenar sig bakåt i den svenska kungahistorien där Birger Jarl, Magnus Ladulås, Kung Valdemar m.fl. kungar alltså tillhör Folkungaätten. Altt detta har mycket stark koppling till Vadstena då Folkungarnas gamla Kungsgård med festplats och riddarsal från 1200-talet ligger precis bakom Klosterhotellet. Allt detta skänkte kung Magnus till Birgittas nyinrättade klosterorden 1346. När vi nu letade oss bakåt genom Folkungaätten kom vi så småningom till vikingatiden och Christer kunde nu visa hur vi genom Folke den tjocke, som levde på 1100-talet, är släkt med de gamla Danska vikingakungarna i den s.k. Jellingdynastin. Folke var gift med Ingegärd Knutsdotter som var dotter till Kung Knut "Den helige" IV. På så vis blir vi också släkt med Sven Tveskägg och hans far Harald Blåtand. På ca 60 minuter avverkade vi 33 generationer och 1000 år av släkthistoria. Till vänster finner du presentationen som Christer använde vid sitt föredrag.
Efter föredraget möttes vi av vår guide, som tog oss med på den s.k. "Birgittavandringen". En tur som tog oss runt hela klosterområdet och gav oss mycket intressant fakta om Den heliga Birgitta, Folkungarna, klostret och klosterkyrkan, och mycket mer. Det var mycket intressant att besöka själva klosterkyrkan med sin avskalade och sakrala stil, som skiljer sig mycket från hur man är van att se större och finare kyrkor. Enligt Birgittas egen idé skulle den inte vitmålas och utsmyckningen skulle vara sparsmakad. På så vis har man uppnått en nästan "bergsalsaktig" känsla. Det vilar något monumentalt över hela byggnaden. Mycket imponerande. Det var också en trevlig överraskning att finna att så mycket (nästan allt) av den ursprungliga klosteransläggningen från 1300-talet fortfarande finns kvar och används på olika sätt.
På kvällen samlades vi för gemnsam middag under valven i det gamla munkklostret och där serverades en jättegod middag. Som vanligt steg stämningen och det blev tid för många intressanta samtal med gamla och nya släktbekantskaper. Vi var ett gäng som fortsatte umgås i baren till långt in på natten. Det känns som om det verkligen blev en mycket lyckad släktträff och att vi nu har skapat lite av en tradition inom släkten Gustavii. Verkligen jättetrevligt!
Christer Gustavii
Lerum 13 maj 2016
Här nedanför finner du bilder från släktträffen. Klicka på dem för att se förstoringarna.