Personer i släkten Garström (klicka på namnet för att se respektive personakt):

Björkberg, Stina (1775-1814)
Garnström, Anders (1738-1810)
Garström, Gustaf (1836-1906)

Gartsröm, Gustaf (1809-1891)
Garström, Gustaf (1778-1852)
Garström, Johan Gustaf Wilhelm (1883-1946)
Jansdotter, Cajsa-Lisa (1809-1895)
Lundgren, Gustafva Maria (1747-1820)
Wiman, Gustafva Wilhelmina(1845-1917)

Hem | Metod | Släktbeskrivningar | Antavlor | Personregister | Efterlysningar | Orter & Kyrkor | Länkar

Släkten Garström

Min farmors släkt har jag kunnat kartlägga tillbaka till Aders Garnström född 1738 i Garn i Stockholms län.

Garström är inte helt ovanligt under 1700- och 1800-talen och jag har förstått att det finns minst en släkt Garström från Gottland. Vidare finns det en släkt Garström som härstammar från konditorn Carl Reinhold Garström, som grundade Garströms konditori i Lidköping 1857. Carl Reinhold Garström är född 1818 i Norrköping. Det finns idag inget fastställt samband mellan släkten Garström i Lidköping och mina anfäder från Garn och Österåker. Dock har jag detta som ett framtida forskningsproject, att undersöka de eventuella kopplingarna mellan Garström i Lidköping och min egen släkt från Roslagen.

Jag har flera gånger fått höra historien om släktnamnet Garström och hur det skulle ha uppkommit.  Den har då berättats av min farmor Ingalisa Gustavii, född Garström. Hon har i sin tur, under sin uppväxt fått höra historien om sin farfar Gustaf Garström, som när han skulle befordras till fängelsedirektör tog namnet Garström efter ”Gara strömmar”. Dessa Gara strömmar skulle ha funnits i Roslagen varifrån han sades komma. Alla, inklusive jag själv, har nog tyckt att det hela låter logiskt och är en intressant familjehistoria. När jag började släktforska för en tid sedan blev släktnamnet Garström och farmors farfar Gustaf Garström ett av mina första forskningsobjekt. Jag ville helt enkelt försöka belägga denna gamla släkthistoria.

 

Jag hade inte så mycket att gå på då farmor inte mins så mycket detaljer om sin farfar och farmor, men jag viste att han var fängelsedirektör i Härnösand i slutet av 1800-talet. Jag började därför med husförhörslängden för Härnösands församling för åren 1881-1890 och till min glädje och förvåning finner jag Gustaf Garström och hans familj på sidan 1. Nu börjar en intressant och i vissa stycken överraskande resa bakåt i tiden. I husförhörslängden för No 1, 1. Qvarteret, Cellfängelset i Härnösand kunde jag bland annat se att fängelsedirektören Gustaf Garström var född den 18 maj 1836 i Österåker. Österåker ligger norr om Stockholm och alltså inte så långt från Roslagen som alltså var en del av vår gamla släkthistoria. Nu var alltså frågan: vad hette Gustaf före han tog sig namnet Garström så som släkthistorian berättar om? Svaret blev lika enkelt som överraskande – han hette Garström och till min ytterligare förvåning hette hans far också Gustaf Garström. Han tog sig alltså aldrig namnet Garström, men hur ligger det till med namnet Gara strömmar då? Jag sökte på Internet och jag har ännu inte fått någon träff på Gara strömmar eller något som är i närheten av detta geografiska namn. Det lutar alltså åt att det aldrig har funnits något som heter Gara strömmar och farmors farfar Gustaf var alltså född Garström. När uppkom då namnet och hur? Jag har kunnat fastställa släktbanden ända tillbaka till sockenskräddaren Anders Garnström, född 1738 i Garns församling och det ligger när till hands att namnet också kommer från detta ortsnamn och sedan bara justerats något så att det får den något mer moderna och allmänna stavningen Garström. Anders Garnström flyttade från Garn till Österåker strax norr om Stockholm någon gång mellan 1756 och 1761 och efter det har han och hans avkomlingar bott där i fyra generationer och platsen Sundtorpet på Prästegårdens ägor har varit det boställe som alla fyra generationerna har bott på mesta delen av tiden från ca 1766 till 1895 då den sista Garström dör där.

 

Läs mer om släkten Garström i PDF-format - Släkten Garström.pdf

 

Gustproduction © 2009 • Privacy Policy • Terms Of Use