Arkiv, databaser och föreningar »

SVAR - Svensk arkivinformation
Jag har abonnemang bl a på SVAR och deras arkivtjänst är både prisvärd och väldigt omfattande. I och med att SVAR lyder under Riksarkivet är det en mycket seriös arkivtjänst som ger tillgång till det mesta av statens arkivsamlingar. Årsabonnemang kostar 995 kr. 
»
http://www.svar.ra.se/
 

NAD - Nationell ArkivDatabas
Även NAD är en del av Riksarkivet och är ett nationellt arkivbildarregister med arkivhänvisningar, register över arkivinstitutioner med kontaktuppgifter. Här kan du få reda på ett dokuments exakta arkiv-ID vilket kan vara bra då du gör källhänvisningar. Här kan du också ta reda på vilka register som finns, men som inte är skannade.
» http://www.nad.ra.se/ 

Arkiv Digital
På Arkiv Digitals abonnemang kan du  ta del av marknadens snyggaste arkivskanningar. De skannar nämligen alla sina dokument i färg.
Det är nästan som att se dem på riktigt och det går att förstora bilderna mycket mer än med någon annan arkivtjänst. Årsabonnemang kostar 1195 kr.
» http://www.arkivdigital.se/

Genline 
Genlines arkivtjänst var den första jag testade och jag är fortfarande väldigt förtjust i deras bild och sökverktyg Genline Fanilyfinder som bygger på Genlines mycket behändiga bildindexering. Dock använder sig Genline av Mormonernas gamla mickrofish-bilder för sina digitala bilder och det ger en något sämre bildkvalité. Årsabonnemang kostar 1995 kr.
» http://www.genline.se/

Anbytarforum
Anbytarforum har varit helt ovärderligt för mig då jag i olika lägen har kört fast. Om jag lägger ut en fråga på Anbytarforum så får jag i allmänhet svar inom några timmar. Detta är ett helt fantastiskt forum som ingen släktforskare klarar sig utan. Dessutom är det gratis.
» http://aforum.genealogi.se/discus/

Föreningen DIS
Jag är medlem i föreningen DIS (Datorstöd i Släktforksning) och jag använder Disgen 8.2 för att systematisera mitt forskningsmaterial. På DIS hemsida får du också tillgång till 20,7 miljoner personer som medlemmarna har sparat ned i on-line-databasen DISBYT.
» http://www.dis.se/

Family Search
Family Search International är förmodligen den största släktforskningssiten i världen. Här får du tillgång till en av de största databaserna som finns (gratis), som innehåller över 36 miljoner namn från hela världen. Här ska du börja om du letar efter en person du bara hare namnet på och kanske ett årtal.
» http://www.familysearch.org/eng/ default.asp

 

Demografisk Databas Södra Sverige
Om du har anfäder i Halland, Skåne eller Blekinge är detta ett en jättebra sida att surfa in på. 
» http://www.ddss.nu

Stockholms stadarkiv - Barnhemsarkivet
Om du har anfäder som har varit barnemsbarn i Stockholm är detta en mycket användbar länk. Här har jag kunnat skingra mystiken kring min farmors farmor, som jag hade svårt att finna i kyrkböckerna. Det var inte så ovanligt under 1800-talet att barnen blev utackorderade via ett barnhem och då kan man eventuellt finna dem i detta arkiv.
» http://www2.ssa.stockholm.se/Bestand/ Barnhemsarkiv.aspx

Födda Vigda och Döda i Vrigstad 
Om man stöter på förfäder som har levt i Vrigstad i Jönköpings län måste man surfa in här. Detta är en riktigt bra liten site.
» http://www.jbgf.se/bocker/ vrigstad/index.htm

Danska statens arkiv online
Här kan man teckna ett gratis abonnemang och få tillgång till skannade Danska kyrkböcker online. Det är inte lika enkelt att söka och bildkvalitén är inte lika bra som de Svenska arkivens, men denna sida är helt ovärderlig om du har Danska förfäder eller Svenska som har vistats i Danmark.
» http://www.arkivalieronline.dk/ default.aspx

Dansk Demografisk Database
Ännu en statlig Dansk databas. Här finner du ett jättebra register över bl a Invandrade och Utvandrade. Om du har förfäder i Skåne under 1800-talet kommer du att märka att dessa databaser är väldigt nyttiga. Väldigt många svenskar vistades tillfälligt i Danmark under perioder av sitt liv och då kan man ofta finna dem i dessa register.
» http://www.ddd.dda.dk/kiip/ om_kirkebog.asp

Släktsidor och släktföreningar »

Släktföreningen Sabelskjöld
Här finner du information om släkten Sabelsköld, som jag är släkt med genom släkten Gustavii.
» http://www.sabelskjold.se/

Dufvas släktforskarsida
Camilla Dufva har gjort en av nätets snyggaste släktsidor.  Så vitt jag vet har jag ingen koppling till släkten Dufva, men den är väl värd att surfa in på.
» http://camilladufva.se/dufva.htm

Nina Ringbloms släktsida
Även Nina Ringboms släktsida är väldigt snygg och intressant även om jag inte heller här har några direkta släktband.
» http://www.ninaz.com/index.asp

Ulla Johanssons släktsida
På Ulla Johanssons hemsida kan man bl a finna kopplingar till Johannes Larsson som är född på torpet Blomanskog och är en av anfäderna till släkten Hamrén.
» http://www.pesons.se/slakt/
Ullasanor/Ullasanor.html

Hem | Metod | Släktbeskrivningar | Antavlor | Personregister | Efterlysningar | Orter & Kyrkor | Länkar

Gustproduction © 2009 • Privacy Policy • Terms Of Use