Personakter för delar av släkten Bengtsson (klicka på namnet för att se respektive personakt):

Rudolf Valdemar Bengtsson (1895-1939)
Agda Davida Josefina Ohlqvist (1895-1973)
Karl August Bengtsson (1861-?)
Cecilia Larsson (1863-1903?)
Nils Ohlqvist (1871-?)
Alma Sofia Charlotta Andersson (1873-1949)

Pehr Bengtsson (1829-1893)
Sissa Persdotter (1827-?)
Anders Larsson (1836-1893)
Anna Magnusdotter (1840-1899)
Anders Nilsson Ohlqvist (1844-1893)
Elna Larsdotter (1846-?)
Axel (August) Wilhelm Andersson (1833-1895)
Sophia Fredrica Petersdotter (1848-1927?)

Hem| Metod |Släktbeskrivningar| Antavlor |Personregister | Efterlysningar |Orter & Kyrkor| Länkar

Släkten Bengtsson

Min mormor Ethel Hakfelt (bilden till vänster) föddes den 26 augusti 1916 i S:t Johannes församling i Malmö och hon var dotter till skräddaren Rudolf Valdemar Bengtsson och fabriksarbeterskan Agda Davida Josefina Ohlqvist. Om jag skulle karakterisera mormor Ethel skulle det bli hennes fantastiska konstnärliga talanger i musik, konst och sömnad, hennes milda, men väldigt utpräglade skånska dialekt och hennes svarta tjusiga hår. Alla dessa egenskaper är inte bara en del av mormor som hon var i livet, de är också en tydlig del av hennes ursprung.

 

Hantverkskunnandet och det konstnärliga har hon från båda sina föräldrar och deras förfäder i generationer. Fadern Rudolf var en erkänt mycket skicklig skräddare, som hade fått sin utbildning i Köpenhamn där han var uppväxt. Hans far Carl August Bengtsson var en närmast legendarisk maskinist och tusenkonstnär vid en av Köpenhamns kvarnar. Ethels mormor Alma Andersson försörjde sig delvis som sömmerska och hennes man Nils Ohlqvist kom från en stor familj där alla barnen var skickliga musiker och sångare. De blev också skickliga hantverkare av olika slag; typografer, handskmakare och sömmerskor. Det lär också vara från släkten Ohlqvist som mormor har fått sitt svarta hår.

 

När jag nu har forskat och kartlagt mormor Ethels förfäder ser jag att hon har sina röter stadigt förankrade i den Skånska myllan. Med några få undantag har hennes förfäder levt i generationer tillbaka i och omkring Malmö. Att följa mormors släktband bakåt i tiden är att följa med på en resa genom det Skånska bondesamhället och industrialismens inträde och omvälvande påverkan på bygden kring storstaden Malmö. Fram till slutet av 1700-talet levde de flesta av hennes förfäder som jordägande bönder, eller drängar och pigor på landsbygden i Skåne. Några levde i Kristianstad län eller Jönköpings län, men alla sysslade de med jordbruk. Vid denna tid en ganska liten stad, men i början av 1800-talet började omvandlingen till industriell storstad och i takt med denna förvandling började mormor Ethels förfäder flytta från landsbygden in till staden Malmö. I mitten på 1800-talet bodde de alla i Malmö och dess förstäder och livnärde sig nu som arbetskarlar, sömmerskor, åkare, smeder, cigarrarbetare, jungfrur etc. År 1874 bor följande av mormors förfäder på olika platser i Malmö:

 • Mormors farfar Carl August Bengtsson är 13 år och bor med sina föräldrar, åkaren Per Bengtsson och hans hustru Sissa Persdotter och två syskon i kvarteret 36 Västerport IX i S:t Petri församling.
 • Mormors farmor Cecilia Larsson är 11 år och hon har precis flyttat från L. Slågarp in till storstaden med sina föräldrar, arbetskarlen Anders Larsson och hans hustru Anna Magnusdotter och sina fyra syskon. Familjen bor nu i kvarter 33 i Östra förstaden, Caroli församling.
 • Mormors morfar Nils Ohlqvist är 3 år gammal och bor med sina föräldrar, smedsgesällen Anders Nilsson Ohlqvist och hans hustru Elna Larsson och tre syskon i kvarteret 53 i Södra förstaden, S:t Petri församling.
 • Mormors mormor Alma Sofia Charlotta Andersson är 1 år gammal och bor med sina föräldrar, cigarrarbetaren August Wilhelm Andersson och hans hustru Sofia Fredrika Petersdotter i kvarteret Näktergalen X i Caroli församling.

Nedan finner du en detaljerad redogörelse i PDF-format för hur moror Ethels förfäder kom att flytta från landsbygden in till Malmö och var de kommer ifrån. Jag har valt att dela upp redogörelsen i tre kapitel; ett för Ethels farfar och farmor Carl August Bengtsson och Cecila Larsson, ett för hennes morfar Nils Ohlqvist och ett för hennes mormor Alma Sofia Andersson.

   Redogörelse för mormor Ethels släkt i PDF-format

   

   Här finner du hela släktträdet för mormors släkt som HTML-version av min DisGen-databas

  Gustproduction © 2009 • Privacy Policy • Terms Of Use